Gammal guide: Hur man gör sin egen hemsida

Ämnen som inte passar in i forumen ovan.
toxicstone
Inlägg: 170
Blev medlem: 2009-jan-11, 09:44

Gammal guide: Hur man gör sin egen hemsida

Inlägg av toxicstone » 2009-feb-26, 19:28

Det är inte särskilt svårt att lägga upp sin egen WWW-sida, så det är något vem som helst (som inte är fullständigt puck-i-pallet) kan göra.
Alla sidor behöver ju inte vara fyllda med godsaker, en sida med enbart ditt namn och adress har också ett (mindre) värde.
(Åtminstone om du är en person som folk faktiskt tar kontakt med frivilligt.) Den här (ganska korta) texten kommer att handla om hur man gör om man har ett konto på NADA, KTH, men likheterna med andra (kyliga och kaotiska) ställen är stora (tror vi).
Det första du skall göra är att skapa en ny katalog (mapp (töntig Macintoshkommentar) ) i din hemkatalog, och kalla den för public_html.
Sedan måste du se till att både den, din hemkatalog och de filer du lägger i mappen blir läsbara för alla och envar, annars är det bara du själv som kommer att kunna se din sida. Det görs med kommandot chmod a+r filnamn och/eller fs setacl i AFS.
För att ändra din hemkatalogs accessibilitet måste du först gå upp i katalogen ovanför, med cd .. (tveksamt).
Sedan är det bara att börja skriva. Den fil man kommer till först när man mosaicar (netscapar nuförtiden) till någon heter index.html.
Den kan sedan innehålla länkar till andra filer, som du kan kalla vad du vill.
Det enklaste sättet att komma igång är att planka någon annans sida (usch så fult).
Längst ned i mosaic-fönstret (och i netscapes file-meny) finns en knapp (ett menyval) som heter Spara som.... Klickar du på den, får du spara den WWW-sida du just tittar på i din egen dator.
Se till att spara den som HTML (Source), inte som ren text. Se också till att ändra tillräckligt mycket, så att den du "stal" sidan från inte kan känna igen den. Alternativt kan du ändra om hjärnan eller hemsidan för den person du "lånade" sidan av.
Bilder som syns i WWW-sidor ligger inte i samma fil som texten och HTML-koden.
De sidorna innehåller i stället länkar till bilder som ofta finns i en undermapp, gifs, pics e dyl, som ligger i public_html. För att få de bilderna, måste du kopiera de filerna också. Samt naturligtvis göra dem läsbara.
HTML-programmering är enkelt (för oss som kan allt), en kort manual finns på NCSA HTML Reference.
En mer fullständig dokumentation finns på HTML DTD Reference.
Om du inte har lagt märke till det ännu (id est du har varit på en annan planet de senaste åren), så kan jag berätta att nu för tiden måste man ha lite Java på sin hemsida. Java är en tätbefolkad indonesisk ö, kaffe från denna ö samt ett programspråk.
Det är programspråket som du skall ha på din sida. Det är mycket likt C++ och plattformsoberoende, d v s programmen skrivna i det kan köras på olika datorer så länge de har en Javakunnig bläddrare som nya Netscape Navigator eller Microsoft Explorer, och dessutom kan vissa Javaprogram, s k Applets, köras lokalt på din surfburk, vilket avlastar servern och sladdarna till denna. Mer om java kan du hitta i Java FAQ list.
Om du går på utvalda teknissektioner, kan även NADA:s information om egna WWW-sidor vara av intresse.
En lista med fler intressanta länkar för sidbyggare finns (tack vare Netscape) här.
Behöver du iconer, bakgrunder eller dylikt, så finns de hos Randy.
Kom ihåg: Finns du inte på nätet, finns du inte alls.

DÅ DETTA ÄR EN GAMMAL VÄLLSKRIVEN GUIDE SÅ KAN DET HÄNDA ATT NÅGOT AV INFORMATIONEN VARA INKORREKT, OM NÅGOT AV OVANSTÅENDE INFORMATION VARA FEL SÅ ÄNDRAR JAG DET EFTER BEHOV.