Blåskärm hjälp - Checklista. Windows 7 / vista / xp Blue screen guide

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Blåskärm hjälp - Checklista. Windows 7 / vista / xp Blue screen guide

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 11:14

En så kallad blåskärm är något som alla råkar ut för någon gång och är operativsystemets skyddsnät mot att någon ”allvarligare” händelse kan inträffa och därför så stänger den ned operativsystemet.
Det finns mängder av olika fel och problem men även vid olika skeenden som genererar en blåskärm som bland annat installation av operativsystem, vid programkörning eller utan egentlig synlig förklaring. Nedan följer en checklista med de vanligaste felkällorna som kan vara till hjälp vid olika situationer.

Blåskärm vid installation av operativsystem


Om man installerar XP och i vissa fall även Windows 7 på en nyare dator och får blåskärm beror det troligtvis på att hårddiskinställningarna i datorns bios är felaktig.
  • Tryck ned tangenten ”Del” alternativt ”F1” eller för denna dator angiven tangent direkt vid uppstarten av datorn så kommer man in i inställningar för biosen.
  • Leta upp hårddiskinställningar och kontrollera vad som är angivet, på nya datorer brukar de vara inställda på ”AHCI”. Ändra detta till ”ATA”.
  • Spara inställningarna och starta om datorn och påbörja installationen på nytt.
Blåskärm vid uppstart av datorn

Om man får blåskärm i samband med uppstart av operativsystemet så betyder det nästan alltid problem med hårdvaran. Det kan vara att man anslutit en icke kompatibel hårdvara till datorn eller att någon av datorns komponenter är trasig eller har hamnat ur läge.
  1. Om man har installerat eller anslutit ny hårdvara ska denna demonteras och därefter provar man att starta om datorn. Om det fungerar utan blåskärm är antingen hårdvaran inkompatibel med datorn eller trasig.
  2. Andra problem kan vara att hårddisken är trasig eller att filer på disken är förstörda. Man kan ladda hem program som dels kontrollerar att det inte finns virus och dels testar hårddisken och samtidigt söker felaktigheter med operativsystemets startfiler. Beror felet på virus eller förstörda datorfiler behöver man rensa hårddisken från infekterade filer och/eller ersätta skadade filer på hårddisken med nya från Windows installations-cd.
  3. Kontrollera om minnesmodulerna sitter i ordentligt och att de är fungerande. Detta gör man genom att plocka bort alla minnesmoduler och sedan testar dessa en och en i första minnes-sloten genom att starta om datorn efter varje byte. Om datorn startar upp med ett minne föreligger det troligtvis problem med en trasig minnesmodul.
  4. Grafikkortet kan ställa till med problem i samband med uppstart om man har bytt kort eller uppdaterat drivrutinerna. Prova att starta om datorn i felsäkert läge genom att trycka F8 i samband med start av datorn och avinstallera eventuellt felaktiga drivrutiner. Starta om datorn i vanligt läge och installera nya och korrekta drivrutiner för grafikkortet.
  5. Om datorn har presenterat en blåskärm efter en längre tids användning kan datorns processor ha blivit överhettad. Låt datorn få vila en stund och prova igen efter ett tag. Om datorn startar utan blåskärm så bör man hålla koll på datorns värmealstring och eventuellt komplettera med ytterligare kylning så att inte hårdvara blir förstörd.
Blåskärm i samband med körning av program

Om man får en blåskärm i samband med att man startar ett program eller när operativsystemet startar upp de program som ligger i ”Autorun” beror det oftast på krockar i minnet eller felaktiga drivrutiner.
  1. Kontrollera att det program som startas och som genererar blåskärmen är korrekt installerad. En ominstallation av programmet kan lösa problemet.
  2. Uppdatera grafikkortet med de senaste drivrutinerna.
  3. Virusprogram kan ställa till trassel för vissa program och skapa blåskärm. Stäng av virusprogrammet och kontrollera om det fungerar. Fungerar det då så bör man uppdatera virusprogrammet och eventuellt i steg 2 kontakta programleverantören och be om hjälp med eventuella uppdateringar av programvaran.
  4. Kontrollera i taskmanager vilka program och tjänster som är igång. Det kan vara någon av dessa tjänster som allokerar minnesutrymmen som programmet vill åt. Stäng av tjänster som bland annat automatiska uppdateringar eller virtuella cd-enheter och som absolut inte behöver vara igång och prova igen.
  5. Försök att notera felkod som presenteras i blåskärmen. Genom att söka på felkoden på Internet kan man snabbt få svar på vad som exakt orsakar blåskärmen.