Formatera hårddisk, installera rent Windows

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
PC Doktor i Stockholm
Inlägg: 1249
Blev medlem: 2009-okt-29, 23:11
Kontakt:

Formatera hårddisk, installera rent Windows

Inlägg av PC Doktor i Stockholm » 2010-jan-22, 13:07

Det är några säkerhetssteg som du alltid behöver gå igenom när du ska installera ren Windows eller formatera hårddisk.

En annan guide med screenshots för att formatera en hårddisk i Windows:
http://www.fixadindator.se/f11/formater ... tligen-12/

Installera rent Windows - Rensa datorn
http://www.fixadindator.se/f24/formater ... torn-2402/

1. Du kan antingen använda filsystemen NTFS eller FAT. NTFS är det bästa filsystemet för formatering av hårddiskar såvida du inte vill köra en äldre version av Windows som inte kan läsa NTFS-partitioner.

Ska du köra Windows XP, Vista, Win 7 så väljer du filsystem NTFS.

2. Se till att säkerhetskopiera alla viktiga filer och dokument innan du fortsätter med formateringen. När du formaterar en hårddisk tas alla data på den bort permanent. Det finns sätt att återskapa det raderade och förlorade data men det är tidskrävande och krångligt.

3. Alla dina program försvinner efter formateringen och dessa kan du inte göra backup på. För att installera program efter formateringen behöver du installationsfiler eller fullständig version av det ursprungliga programmet på en CD, DVD, Extern Lagringsmedia eller någonstans.

4. För att dina program, och hårdvara som din grafikkort, minneskortläsare, skrivare, scanner, fax, digitalkamera ska kunna fungera med datorn så behöver du drivrutiner. Dessa brukar du få på en CD när du köper produkten, annars finns dessa att hitta på tillverkarens hemsida. Du kan också använda program för att göra backup, säkerhetskopia på dina drivrutiner innan du går vidare med formateringen, på det här sättet har du alla drivrutiner sparade och kan enkelt läsa in dem efter formateringen och Windows installationen. Program som t.ex. Driver Magician som finns på http://www.drivermagician.com


5. Nu är du förberedd och vill ställa in datorn så att den startar från CD eller DVD- enheten. Det brukar du kunna göra genom att hålla ner F12 när datorn startas eller genom att gå in i BIOS och ändra inställningar där. Till BIOS kommer du vanligtvis genom att hålla ner F2 eller DEL, det gör du direkt när datorn startas om, innan du ens hinner se någonting riktigt på skärmen, tryck ner knappen flera gånger för att vara säker.

6. När du startar från skiva kommer du till installationsprogrammet för Windows. Nu är det bara att läsa igenom eftersom alla anvisningar står där på skärmen som du går. Acceptera licensavtalet för Windows XP genom att trycka på F8, om en befintlig Windows upptäcks uppmanas du att reparera den. Men du vill formatera disken och därför trycker du på ESC för att gå vidare.

Om du vill skapa en partition där det redan finns en eller flera partitioner måste du först ta bort befintliga partitioner och sedan skapa den nya partitionen. Om du trycker på D för att ta bort en befintlig partition måste du sedan trycka på L (eller på RETUR och sedan på L om det är systempartitionen) som bekräftelse på att du vill ta bort partitionen. Upprepa det här steget för varje befintlig partition som du vill ta med i den nya partitionen. När alla partitioner är borta markerar du det kvarvarande opartitionerade utrymmet och skapar sedan den nya partitionen genom att trycka på C. Vidare Retur (enter).

7. Navigera och välj att formatera partitionen med NTFS-filsystemet snabb och då startas formateringen och sedan Windows installationen och där gäller bara att vänta tålmodigt och följa instruktioner.
PC Doktor i Stockholm
www.pcdr.se
Datorsupporten.se

Användarvisningsbild
Fladdan
Inlägg: 354
Blev medlem: 2009-jul-06, 17:00

Inlägg av Fladdan » 2010-jan-22, 20:06

Bra!

Stickar denna

// Fladdan
Har jag hjälpt dig?
Tryck på "tacka" så får du en cookie eller en kram :)

Glöm inte besöka min blogg :)
Min youtube kanal, subscribe! :) :)

Skriv svar