Problem med att installera äldre version av XP

Allt om Windows XP. Lös problem och ge tips.

Moderator: Imposter10

Skuggan
Inlägg: 1
Blev medlem: 2010-apr-08, 00:13

Problem med att installera äldre version av XP

Inlägg av Skuggan » 2010-apr-08, 00:42

Jag har en dator som jag enbart använder som musikdator. För ett tag sen kraschade min hårddisk så jag köpte en ny och installerade windows XP sp3 istället för den äldre version av xp pro som jag använde tidigare.

Jag upptäckte nu att datorn blev ganska mycket segare när jag gjorde musik. Jag kunde inte alls använda lika många synthar och effekter på låtarna som förut och vissa låtprojekt kunde jag inte ens öppna längre, datorn klarade inte av dem. Jag tror att detta möjligtvis kan bero på att den nyare versionen av XP kräver mer minne vilket gör att datorn går trögare

Så.. för att återställa ordningen tänkte jag installera om min gamla XP-version så att datorn ska fungera exakt så fläckfritt som den gjorde förut.

Nu till problemet:
När jag försöker installera mitt gamla XP så meddelar datorn att ett annat operativsystem finns på partitionen. Jag formaterar datorn för att ta bort det gamla operativsystemet (alltså XP sp3). När formateringen är klar fortsätter installationen med att installationsprogram kopieras etc. Sen startar datorn om för att fortsätta installationen.
Men nu kommer efter ett tag samma meddelande fram om att jag har ett annat operativsystem på datorn! alltså måste jag formatera om datorn ännu en gång. Jag har nu formaterat datorn tre gånger i hopp om att XP sp3 ska försvinna... men det fungerar ej. Det går runt i en loop som jag inte kommer förbi.

Jag vet inte vad detta beror på. När jag formaterar datorn borde väl allt försvinna, inklusive det gamla operativsystemet?

En anledning till problemet kan vara detta: Jag har en hårddisk på 320gig men när jag använde det gamla XP:t kunde datorn enbart känna av ca 130 gig. Enligt killen i min datorbutik berodde detta på att jag hade en äldre XP-version. När jag installerade det nya XP sp3 så kunde jag använda hela hårdisken.

Kan det då vara så att XP sp3:t ligger på en del av hårddisken som det gamla XP:t inte känner av? att det därför inte går att radera det gamla operativssystemet (jag använder ju den gamla XP-versionens installationsskiva när jag formaterar)? Eller kan det bero på något annat?

Och finns det något annat sätt att formatera hårddisken på än vid nyinstallation? t ex att jag installerar XP sp3 igen och formaterar hårddisken via XP sp3 och sedan installerar den gamla XP-versionen.

Jag behöver verkligen mitt gamla XP, i nuläget kan jag inte öppna flera låtmixar (som är fulla av kanaler, synthar och effekter som kräver mycket av datorn) och datorn är därför i stort sett oanvändbar.

Ett rätt komplicerat problem... i alla fall för mig. Finns det någon här som har någon idé till hur jag kan göra?

Tacksam för svar

PC Doktor i Stockholm
Inlägg: 1249
Blev medlem: 2009-okt-29, 23:11
Kontakt:

Inlägg av PC Doktor i Stockholm » 2010-apr-08, 13:19

Det kan bero på SP3 men det är inte så att den kräver mer av datorn.

Det där med att din dator kunde använda endast 130Gb av en 320GB hårddisk har inte att göra med Windows XP, den har inte den begränsningen som säljaren i din datorbutik snackar om, existerar inte. Det kan däremot bero på drivers eller på att Windows som du fick installerat på datorn inte är original.

Sen formaterar du nog inte datorn på rätt sätt. Pröva att starta datorn från skivan men SP3 och formatera disken därifrån, sedan fortsäter du inte med installationen utan startar om datorn med den andra skivan där du har gamla WinXP. Vet du säkert hur man formaterar datorn?

Innan du fortsäter med det här och installerar om gamla systemet kolla om du har senaste drivruiner för ditt system. Kolla vilken modell din moderkort är och besök tillverkarens hemsida för senaste drivrutiner och gör samma för andra komponenter.
PC Doktor i Stockholm
www.pcdr.se
Datorsupporten.se

Skriv svar