Gratis antivirus/virusskydd/antivirusprogram - 5 bra alternativ

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
it-bloggen.com
Inlägg: 33
Blev medlem: 2011-jan-25, 16:01

Gratis antivirus/virusskydd/antivirusprogram - 5 bra alternativ

Inlägg av it-bloggen.com » 2011-feb-12, 23:20

Gratis antivirus

Virusskydd är ett måste idag med tanke all den skadliga kod som finns på nätet. De flesta antivirusprogrammen kostar dig en slant men du kan faktiskt komma undan ganska bra utan att lägga ned några pengar alls. Denna guide visar dig några av de gratis alternativ som finns och förklarar vilken typ av skydd de erbjuder och vad du eventuellt kan behöva komplettera med för att erhålla ett acceptabelt skydd.

Skillnader mellan gratis- och betalversioner
Ett gratis antivirus är i princip aldrig lika bra som de du betalar för, så enkelt är är det, men det finns ändå de som gör ett godkänt jobb med att skydda dig från de vanligaste hoten.

Några exempel på funktioner som du ofta går miste om med gratis antivirusprogram är:
  • Skydd mot ROT-kit, Spam (skräppost), Spyware, Adware
  • Skanning av e-post, P2P- och IM-filer (Instant Messaging)
  • Brandvägg
Dessa funktioner finns dock med i flera av de alternativ som vi tar upp i denna guide. Olika typer av användare kräver dessutom olika komplext skydd och normalanvändaren behöver inte nödvändigtvis alla dessa funktioner även om de såklart kan vara bra att ha.

Läs igenom guiden och hitta det antivirus som passar dig, sedan är det bara att ladda ned det via länkarna här nedan:

avast! Free Antivirus

Microsoft Security Essentials

Comodo Internet Security

AVG Free Antivirus

Avira Antivir Personal

Bild
avast! Free Antivirus

Ett resurssnålt antivirus som arbetar i det tysta. Du kan aktivera ”tyst/spelläge” som passar när du vill spela datorspel eller använda applikationer utan att störas av varningsmeddelanden.

Gratis registrering krävs för att få 12 månaders skydd med automatiska uppdateringar. Under installationen följer webbläsaren Google Chrome med om du inte väljer att bocka av det alternativet. I övrigt så finns en del alternativ för den som vill göra mer avancerade inställningar.

Utöver passiv skanning får du följande realtidsskydd i avast! Free:

Filsystemskydd
Skannar dokument och filer när de öppnas eller skrivs.

Epostskydd
Skannar inkommande och utgående meddelanden

Webbskydd
Skannar webtrafik (HTTP)

P2P-skydd
Skannar filer som laddas ned med P2P-program

Chattskydd
Kontrollerar alla nedladdningar från chattprogram (Instant Messaging) som till exepel Windows messenger

Nätverksskydd
Övervakar all nätverksaktivitet och blockerar även skadliga webbsidor

Beteendeskydd
Övervakar datorn för misstänkt beteende varnar om något sådant inträffar

OBS!
avast! Free Antivirus saknar brandvägg så det bör du skaffa dig en. Windows inbyggda brandvägg duger gott för normalanvändaren.

Bild
Microsoft Security Essentials (MSE)

Ett lättinstallerat antivirus som inte kräver någon registrering och är ej tidsbegränsat. Automatiska uppdateringar ingår. Kanske inte något för den mer avancerade användaren men utmärkt för den som vill ha ett användarvänligt antivirus som inte kräver så mycket uppmärksamhet.

Microsoft SpyNet är en funktion i MSE som hjälper dig fatta beslut om åtgärder vid upptäckta hot. Den skickar även information, om du inte inaktiverat detta, till Microsoft om de hot som påträffats i syfte att skapa nya virusdefinitioner för framtida uppdateringar.

Utöver passiv skanning får du följande realtidsskydd i Microsoft Security Essentials:

Genomsökning av hämtade filer
Söker igenom filer och bifogade filer som du hämtar från Internet.

Beteendeövervakning
Letar efter tecken på misstänkt aktivitet eller malware-likt beteende.

Network Inspection System
Skyddar mot nätverksbaserade angrepp

OBS!
Det ingår ingen brandvägg i MSE så se till att skaffa en, eller alternativt aktivera Windows-brandväggen. Den mer avancerade användaren behöver troligen ett starkare skydd än MSE erbjuder men det duger gott för den som surfar på lågrisksidor.

Bild
Comodo Internet Security (CIS)

Comodo Internet Security består egentligen av både Comodo Antivirus och Comodo Firewall som man slagit samman i ett paket. CIS innehåller alltså till skillnad från de andra antivirusprogrammen i denna guide även en brandvägg. Både antivirusdelen och brandväggen går att konfigurera i detalj och brandväggen har ett smart reglage med fem alternativa säkerhetsnivåer. Nivåerna sträcker sig mellan ”spärra allt” som är den säkraste till ”inaktiverad” som stänger av brandväggen.

Under installationen kan du välja att aktivera Comodos DNS-tjänst för säkrare surfning, dock bör man ha lite kunskaper om hur sin Internetuppkoppling är konfigurerad innan man aktiverar denna tjänst.

CIS innehåller bland annat en föräldrakontroll som låter dig lösenordsskydda dina inställningar så att de inte kan ändras av obehöriga.

Realtidsskyddet går att ställa in i dessa tre nivåer:

Vid åtkomst
Allting skannas vid åtkomst och hot kommer att detekteras innan de kan göra någon skada.

Spårande
Detta är förvalt vid installation. Även här skannas allting vid åtkomst. Spårande filgranskning gör realtidsskyddet snabbare.

Inaktiverat
Realtisskanner är inaktiverad och ingenting skannas vid åtkomst. Hot kanske inte detekteras innan de kan göra någon skada.

OBS!
Comodo Internet Security har en inbyggd brandvägg så du bör inaktivera Windows-brandväggen för att undvika konflikter. För att ytterligare stärka ditt skydd kan du komplettera med Comodo Antispam.

Bild
AVG Free Anti-Virus

För att installera AVG Free krävs ingen registrering och du får uppdateringar under obegränsad framtid. Du som användare får själv se till att hålla virusdefinitionerna uppdaterade då detta inte sker automatiskt.

Under installationen får du välja om du vill installera AVG Security Toolbar (för Internet Explorer och Mozilla Firefox) som innehåller funktioner för att kontrollera webbsidors innehåll. Det är bara en av flera smarta funktioner i AVG Free. En annan är till exempel den gadget som du kan fästa på din Windows sidebar som låter dig skanna datorn och uppdatera virusdefinitionerna på ett smidigt sätt.

Huvudkomponenterna i AVG Free är:

Antivirus
Upptäcker virus, maskar, trojaner och annan skadlig kod. Innehåller även virusdefinitionerna som måste uppdateras regelbundet för att ge ett bra skydd.

Anti-Spyware
Skyddar din dator mot adware, spyware, oönskad reklam med mera.

LinkScanner
Skyddar dig medan du surfar och informerar dig om webbsidors pålitlighet innan du besöker dem

Resident Shield
Skannar filer när de öppnas, kopieras och sparas och om den hittar ett hot så hindras det från att aktiveras. Skyddar även viktiga systemfiler.

E-mail Scanner
Kontrollerar inkommande och utgående mail

Anti-Rootkit
Skannar efter root-kit som kan ligga dolda i drivrutiner, dll-filer och applikationer. Ett root-kit består ofta av skadlig kod som låter utomstående ta över din dator eller till och med hela nätverk.

Identity Protection
Precis som det låter, skyddar din identitet och skannar datorn efter aktivitet som kan leda till identitetsstöld.

PC Analyzer
Skannar datorn efter fel som påverkar dess prestanda

OBS!
AVG Free saknar brandvägg likt de flesta gratis antivirusprogrammen så du bör aktivera Windows-brandväggen. AVG finns ej på svenska!


Avira Antivir Personal

Gratis registrering krävs och du får se till att uppdatera dina virusdefinitioner själv då detta inte sker per automatik. Avira Antivir Personal är ett antivirus som inte stjäl någon nämnvärd prestanda från datorn och körs tyst i bakgrunden. Det är ger ett starkt skydd för att vara så pass enkelt och användarvänligt.

Detta är vad du får:

Avira Antivir Personal
Låter dig manuellt söka igenom datorn efter skadlig kod

Antivir Guard
Skannar filer som öppnas, kopieras eller sparas efter virus och annan skadlig kod.

Antivir Rootkit Detection
Skannar efter root-kit som kan ligga dolda i drivrutiner, dll-filer och applikationer. Ett root-kit består ofta av skadlig kod som låter utomstående ta över din dator eller till och med hela nätverk.

Shell Extension
Gör att du kan högerklicka på mappar och filer i Windows Explorer för att skanna efter virus.

OBS!
Avira Antivir Personal har ingen egen brandvägg så du bör aktivera Windows-brandväggen. Avira finns ej på svenska!
Senast redigerad av 1 it-bloggen.com, redigerad totalt 2011 gånger.