Formatera utan skiva eller med USB-minne

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Formatera utan skiva eller med USB-minne

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 11:11

För äldre versioner så gick det alldeles utmärkt att formatera hårddisken direkt från kommandotolken men i XP med de senaste servicepackarna och i Windows 7 så krävs att man har en skiva med antingen operativsystemet eller annat hårddiskprogram som kan få kontrollen över filsystemet.

I tidigare versioner av XP kunde man trycka ned tangenten ”F8” och välja dos-prompten och därefter skriva format c:. Men de nyare versionerna av Windows, under förutsättning att man kör ett filsystem med NTFS, behöver vissa filer för att initiera åtkomsten till filsystemet och därför behöver man en skiva eller ett USB minne som man kan starta ifrån.

Om man däremot ska ominstallera Windows och man har filerna på datorn så kan man starta installationen från Windows som sedan kopierar och förbereder datorn för installation och efter omstarten ges man möjlighet att formatera hårddisken och installera nytt operativsystem.
Man kan även ladda hem ett Linuxbaserat operativsystem som till exempel Ubuntu och lägga detta på en skiva eller ett USB minne och installera från denna.

Om man ska formatera och installera från ett USB minne så behöver USB minnet förberedas. Förutsättningen för att kunna formatera och ominstallera från USB minne är att datorns bios ställs om så att den kan starta från USB minnet istället för hårddisken.

Guide till ett installerbart USB minne
  1. Formatera och skapa en startpartion på ett USB minne på minst 4 Gb
  2. Kopiera därefter över alla Windows installationsfiler
  3. Starta om datorn och gå in i biosen för att ändra om val av uppstarts-enhet. Istället för hårddisk så väljer man USB. Spara inställningarna
  4. Starta om datorn med USB minnet inpluggat. Datorn kommer nu att starta från USB minnet och nu har man möjlighet att formatera om hårddisken och installera ett nytt operativsystem
Varning! Att formatera om en hårddisk innebär att all data, dokument, bilder med mera raderas och inte längre går att komma åt. Var därför försiktig med att formatera innan backup av viktig data har skett.