Hårddisk-krasch / trasig hårddisk hjälp, 3 alternativ. Reparera hårddisk guide.

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Hårddisk-krasch / trasig hårddisk hjälp, 3 alternativ. Reparera hårddisk guide.

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 12:05

Det finns få saker som kan ställa till med så mycket trassel som en trasig hårddisk. Andra datorkomponenter kan alltid bytas ut när de är trasiga, utan annat besvär än jobbet och kostnaden, men en trasig hårdisk innebär ofta dataförluster som i många fall kan vara mycket allvarliga.

En hårdisk är känslig för stötar och värme. Att tappa en dator från en så liten höjd som bara några decimeter kan vara förödande för en hårddisk som lätt skadas och inte längre går att komma åt.
Det finns olika typer av trasiga hårddiskar, en del hårddiskar dör utan förvarning medan många andra hårdiskar börjar ge ifrån sig ett skrapande ljud. I de fall man misstänker att hårddisken inte mår bra ska man omgående försöka att ta backuper och rädda de dokument, foton och de data som är viktig för det är en stor sannolikhet att när hårddisken börjar låta så kommer den inom kort att bara dö, även då utan förvarning.

När hårddisken inte längre fungerar

Har man kommit till det stadium att man inte längre kan starta sin dator på grund av hårddisken så finns det ett par saker man kan göra för att försöka rädda sina filer.

Recovery-disk
  1. Man kan prova att starta upp datorn med en recovery-disk . Det finns ett antal olika program som kan laddas ned på nätet, både gratis och som betalprogramvara. När datorn har startat upp på den programvara som finns på skivan och man lyckas få kontakt med hårddisken ska man direkt börja med att försöka ta backuper på sina filer. Dessa recovery-programvaror har funktioner för att kopiera data till USB eller extern hårddisk. Det finns även funktioner att skapa cd-skivor. Man ska alltid försök att rädda den data som är viktig först innan man låter programmet undersöka hårddisken.
  2. När filer är kopierade och i säkert förvar kan man låta programmet göra en test av hårddisken. Då kan man få information om vilken typ av fel som finns på hårddisken. Om man inte lyckas få ordning på hårddisken med hjälp av programmet kan man prova att formatera om hårddisken och installera om Windows.
Installera hårddisken i en annan dator som har Windows installerad
  1. Installera den trasiga hårddisken som sekundär disk i en annan dator och starta upp datorn på den primära hårddisken. I Diskhanteraren, som man finner under administrationsverktyg, kan man kontrollera att Windows hittar den trasiga hårddisken. Lyckas man med detta så ta alltid en backup av de viktigaste filerna först. Därefter kan man låta Windows interna systemverktyg kontrollera hårddisken och eventuellt reparera den. Prova att formatera den och montera tillbaka den i den ursprungliga datorn och installera om Windows.
Man bör dock alltid byta ut hårddisken så snart man har möjlighet för att undvika framtida krascher och förluster av filer.

Om hårddisken är helt död
Om hårddisken inte kan hittas av varken recovery-programvaran, installationsskiva eller av annat Windows så är den obönhörligen trasig och därmed är även alla filer på hårddisken borta för gott.
Är filerna av mycket viktig karaktär som till exempel viktiga arbetsdokument, alla ens digitala fotografier eller andra viktiga dokument finns det dock räddning, om man är beredd att betala för det. Det finns ett flertal företag som har specialiserat sig på att rädda filer från trasiga hårddiskar. Det kostar från 1000 kronor och upp till tiotusentals kronor, beroende på hur trasig hårddisken är, vilka volymer data som ska räddas med mera. Nedan finns länkar till några företag som kan lyckas rädda filer från en trasig hårddisk.
http://www.aurora.se
http://www.ibas.se
http://www.ahlbergdata.com/se