Snabba upp datorn - Steg för steg. Snabbare dator, fixa seg dator

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Snabba upp datorn - Steg för steg. Snabbare dator, fixa seg dator

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 12:12

Det finns ingenting som är så frustrerande som en dator som bara står och maler. Under normala förhållanden så finns det flera saker som drar ned datorns prestanda. Det kan vara fyllda hårddiskar, tjänster och program som startar upp i samband med att man startar datorn eller oordning på hårddisken.
  1. Börja alltid med att avinstallera alla program som inte används. Detta görs under ”Kontrollpanelen” och ”Avinstallera program”. Gå igenom listan och avinstallera alla plugin, program, spel och andra tjänster som man vet med sig att man inte använder.
  2. Kontrollera partitionen på hårdisken där operativsystemet är installerat, vanligtvis enhet C. Finns det filer, filmer, fotografier eller dokument som man kan placera på annan partition, om detta finns, eller som man kan bränna ned på cd. Windows behöver ett visst utrymme på hårddisken för att kunna hantera virtuellt minne och cache-filer som krävs för att Windows ska kunna arbeta obehindrat.
  3. Ladda hem ett program som söker efter Adware i datorn. Adware är så kallade spionprogram som sprider både skräpfiler, reklam eller kan användas för att fjärrstyra datorn. På www.lavasoft.com kan man ladda ned en fri version för hemmabruk. Låt programmet genomsöka datorn och ta bort alla ovälkomna filer.
  4. Rensa bort alla program som startas med automatik när man loggar in i Windows. Här finns ofta program som uppdaterar programvaror, verktygsprogram eller kommunikationsprogram som inte behöver vara igång annat än när de ska användas. Genom att plocka bort dessa från autostart så sparar man en hel del minne som kan användas för att snabba upp datorn. Man hittar enklast programmen genom att klicka på ”Start”/”Alla program”/” Autostart”. Högerklicka på de program som inte är nödvändiga att alltid ha igång och radera dessa från menyn.
  5. Öppna upp utforskaren eller ”Den här datorn” och högerklicka på enhet C. Välj ”Egenskaper” och därefter ”Diskrensning”. Detta är ett systemverktyg som kommer att söka igenom hårddisken efter onödiga filer som kan tas bort. Följ instruktionerna som programmet ger.
  6. Avsluta med att organisera filerna och utrymmet på enhet C på hårddisken genom att defragmentera den. Detta görs på samma ställe som man hittade ”Diskrensning” men under fliken ”Verktyg”. Välj ”Defragmentera nu”.
  7. Se till att Windows alltid har de senaste uppdateringarna från Windows Update. Det kommer ofta uppdateringar som förbättrar funktioner och därmed prestandan. Öppna kontrollpanelen och klicka därefter på ”System och säkerhet”. Här finner man Windows Update i listan. Klicka på Windows Update och hämta hem alla ”nödvändiga uppdateringar”.
  8. Klicka på startmenyn och skriv msconfig i sökfältet längst ner. Klicka på msconfig.exe. Gå in på autostart och kryssa bort program som du vet vad de är, och är säker på att du inte använder. Om du är osäker, kryssa inte bort programmet.
  9. Sista utvägen om du följt alla stegen ovan utan att nå önskat resultat, blir att uppdatera eller helt enkelt köpa en helt ny dator. Detta kan kosta en hel del pengar beroende på vad man har tänkt sig att använda datorn till, så se till att ha en stabil hushållsbudget som klarar av sämre tider. Detta gäller speciellt om man väljer att köpa den nya datorn på avbetalning.
Glöm inte bort att installera ett virusprogram som hela tiden söker igenom datorn efter ovälkomna filer, virus och Adware.