Rensa datorn, olika metoder för att rensa sin dator på program. Snabba upp din dator

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Rensa datorn, olika metoder för att rensa sin dator på program. Snabba upp din dator

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 12:18

Ibland behöver man göra en ordentlig rensning i sin dator från allt skräp som kommer in, delvis genom Internet men även från egna installationer, Adware eller kanske virus. Efter en tid så kommer datorn att bli slö och långsam vilket leder till frustration eller i värsta fall att man förlorar filer.
Det finns flera olika metoder att rensa sin dator, den vanligaste är att man plockar bort program och filer som man inte använder, men ibland kan det krävas att man även reparerar den befintliga Windows-installationen genom att ominstallera Windows. Nedan följer tips på hur man rensar sin dator.
 1. Rensa hårddisken
  En full hårddisk är förödande för Windows som behöver utrymme för att kunna arbeta problemfritt. Ofta leder detta till hängningar och i värsta fall att man behöver starta om datorn, med dataförlust som följd.

  Börja med att kontrollera vilka dokument, filmer, fotografier och andra privata filer som man kan förvara på annan plats. Kanske har hårddisken fler partitioner som gör att man kan förvara dessa på någon annan del av hårddisken där inte Windows är installerad. Filer som man egentligen inte använder alls utan bara sparar för framtiden kan brännas ned på CD/DVD eller läggas på en extern hårddisk eller USB minne.

  I kontrollpanelen kan man avinstallera program som man inte använder. Dessa program tar dels upp yta på hårddisken men kanske även använder tjänster som tar minne. Avinstallera alla program, plugin och tjänster som inte används.

  Om man högerklickar på enhet C i utforskaren och väljer ”Egenskaper” kan man använda sig av en systemfunktion som heter diskrensning. Då låter man Windows själv söka igenom hårddisken efter alla filer som inte behövs och som kan raderas. Följ instruktionerna som ges i verktyget.
 2. Sök efter Adware och virus
  Sök igenom hårddisken efter virus, Adware och andra ovälkomna filer med hjälp av ett antivirus program. På www.lavasoft.com kan man ladda ned en fri version för hemmabruk som rensar datorn från alla oönskade filer och varnar för virus.

  Dessa oönskade programvaror äter ofta både hårddiskutrymme och minne och kan ställa till med stor skada på de filer man har på disken, förutom att de drar ned datorns prestanda.
 3. Rensa temporära filer från webbhistoriken.
  Varje gång som man går ut på nätet så sparas filer till ens dator. Det är både historik, bilder, cookies och vissa plugin. Dessa kan ta upp stor plats på hårddisken och även innehålla information om ens surfvanor.

  Öppna webbläsare och leta upp ”Radera historik” under i menyn ”Verktyg”. Här kan man själv välja vilka filer och vilken data som ska raderas.
 4. Defragmentera hårddisken.
  På en hårddisk där man hela tiden sparar, raderar och flyttar får så småningom delar av filerna utspridda i olika utrymmen och för att optimera hanteringen av filer bör man defragmentera hårddisken med jämna mellanrum. Det innebär att filer som ligger uppdelade på hårddisken flyttas ihop och i och med det kan Windows snabbare hitta och hantera filerna utan att behöva läsa från olika delar av hårddisken, vilket kan snabba upp prestandan ordentligt.

  Högerklicka på enhet C i utforskaren och välj ”Egenskaper”. Klicka på fliken ”Verktyg” och därefter på knappen ”Defragmentera nu”.
Utförligare diskrensning

Ibland räcker inte en vanlig rensning av datorn för att snabba upp datorn. Då kan det krävas att man ominstallerar Windows. En ominstallation är ganska harmlös och man behåller alla sina inställningar som man redan har. Fördelen med en ominstallation är att Windows får nya filer som ersätter eventuellt skadade eller saknade filer. Har man till exempel haft virus på datorn kan en ominstallation av Windows vara nödvändig för att helt rensa bort skadlig kod och ersätta skadade filer.

Innan man påbörjar installationen ska man alltid ta en backup av viktiga filer. Stoppa därefter in installationsskivan i Dvd:n och starta om datorn. När man kommer fram till inställningar väljer man att reparera den befintliga installationen. Detta innebär att alla inställningar finns kvar och att Windows enbart kopierar över systemfilerna.

Gå därefter in på Windows Update och ladda ned de senaste uppdateringarna.

Total rensning


Även om man rensar och ominstallerar Windows kan det fortfarande finnas problem kvar i datorn som drar ned prestandan. Det kan vara programvaror som är felinstallerade eller skadade. I dessa fall kan det vara lämpligt med en total rensning där man formaterar hårddisken och installerar Windows på nytt igen.
 • I detta fall försvinner alla filer, inställningar och installerade program och man behöver därför ominstallera de programvaror som man vill ha efter att man har installerat Windows.
 • Denna metod eliminerar alla tidigare problem och ger ett helt nytt och fräscht system som har maximal prestanda.
 • Glöm inte bort att alla filer på hårddisken försvinner vid en formatering så det är viktigt att man tar backup av de filer, filmer, foton och dokument som man vill behålla och spara dessa på en extern hårddisk eller bränna dessa till en Dvd-skiva.
 • Stoppa in Windows installationsskiva i Dvd:n, starta om datorn så att installationsprogrammet startar. Välj att formatera hårddisken och installera därefter Windows.
Mer utförlig guide på att formatera om http://www.fixadindator.se/f24/formater ... dows-1470/