Formatera om datorn - 7 metoder

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Formatera om datorn - 7 metoder

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 12:32

Det kommer tillfällen då man av olika skäl behöver formatera om sin hårddisk. Det kan vara att man har fått virus, skadade filer, att datorn är seg och inga åtgärder hjälper för att snabba upp den eller att man helt enkelt ska sälja datorn.

Det finns olika sätt att formatera om sin hårddisk och nedan följer några metoder.
 1. Formatera med Windows-skiva
  Lägg in Windows installationsskiva i Dvd:n och starta om datorn. När dator frågar om man vill starta från skivan så klickar man på valfri tangent. Efter att Windows installationsfiler har laddats in följer man anvisningarna som ges. Välj att formatera hårddisken och filformatet NTFS.

  Efter formateringen är klar startar först kopiering av filer till hårddisken och därefter sker en omstart av datorn och installationen börjar. Installationen tar mellan 30 – 60 minuter och avslutas med att datorn på nytt startas om. Nu behöver man göra inställningar för språk och tidszon, ange användarnamn/lösenord och därefter gör installationsprogrammet de sista inställningarna.
 2. Formatera utan Windows-skiva
  Om man har Windows installationsfiler på hårddisken kan man formatera hårddisken utan skiva. Man startar installationen av Windows från utforskaren och väljer att man vill uppdatera den befintliga installationen. Programmet kopierar därefter filer och förbereder datorn för omstart. Efter att datorn startas om kommer man in i installationsprogrammet och därefter kan formatering och installation ske enligt punkt 1 ovan.
 3. Formatera med USB
  För att formatera en hårddisk med ett USB minne så behöver USB minnet först förberedas. Man behöver skapa en aktiv startpartition på USB minnet och formatera denna som en systempartition. Därefter kopierar man över Windows installationsfiler.

  Nu behöver man göra inställningar i datorns bios vilket sker genom att man startar om datorn och trycker vid tillsägelse ned tangenten ”del”, ”F1”, ”F2” eller den tangent som anges vid uppstart för att komma in i datorns bios. Här letar man fram de inställningar som bestämmer startordningen. Istället för hårddisk anger man att datorn ska starta från USB. Spara inställningarna, stoppa in USB minnet i datorn och starta om datorn. När datorn startats om startar den upp på USB minnet och installationsprogrammet startas. Formatera hårddisken och fortsätt med installationen enligt punkt 1 ovan.
 4. Formatera och rensa hårddisken från data för gott.
  Det kan finnas tillfällen då man exempelvis ska sälja eller ge bort sin dator och om man har haft viktiga arbetsdokument eller privata bilder på hårddisken så vill man nog att den nya ägaren inte ska kunna ta fram dessa.
  Även om man raderar filerna eller formaterar hårddisken så finns det möjligheter att återskapa alla filer som fanns på hårddisken. För att förhindra att någon någonsin ska kunna återställa ens raderade känsliga filer behöver man göra en ordentlig formatering.

  Ladda hem gratisversionen av Killdisk på http://www.killdisk.com. Detta program förbereder en Dvd-skiva, diskett eller ett USB minne så att det går att starta på detta. Starta om datorn och välj att datorn ska starta på det media som man har installerat programmet. När Killdisk laddas vid omstart kommer detta program att dels formatera disken men även se till att all data som fanns på hårddisken blir helt förstörd och inte kommer att kunna återskapas. ärefter kan valfritt operativsystem installeras på datorn, enligt punkt 1 ovan.
Fler trådar i ämnet

JohannaJ
Inlägg: 1
Blev medlem: 2011-sep-06, 19:18

Inlägg av JohannaJ » 2011-sep-06, 19:44

Förutom egna dokument, fotografier osv. Finns det några viktiga program som bör sparas innan man formaterar om datorn?

Användarvisningsbild
Imposter10
Inlägg: 1051
Blev medlem: 2008-nov-17, 22:56
Kontakt:

Inlägg av Imposter10 » 2011-sep-06, 22:38

Vill bara tipsa om att lägga OS i en egen partition, eller egen HD. Jag har själv 2 HD och 5 partitioner vilket är väldigt smidigt o bra.

C: OS
D: Program
E: Temp (Växlingsfil, Mina Dokument, mm)
F: Temp (Tillfälliga internetfiler, mm)
G: Backup

Skiter sig det med OS så kan jag bara installera om OS på C:

Adressbok, Mailkonto, Spärrade avsändare, Bör man ju ha backup på såklart...
 • Windows 10 Pro Insider Preview EC, Build 11082 , 64bit / IE11+Edge
 • Gigabyte B75M-D3H Moderkort
 • Intel® Core™ i5-3570K Processor Quad Core, 3.4Ghz
 • Crucial DDR3 BallistiX Sport 1600MHz 16GB
 • Intel HD 4000
 • Realtek GbE LAN chip (1000 Mbit): Fiber 30/30
 • HD1 (Kingston SSD), 120GB, C:Windows 10 Pro (60GB) D :P rogram (60GB)
 • HD2, WD Elements USB3 portabel F:Temp (1TB)
 • HD3, 500GB, H:Backup (500GB)
 • Realtek ALC887 HDA 7.1
[sigpic][/sigpic]
https://www.facebook.com/NationSweden/?ref=bookmarks/

Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Inlägg av Per » 2011-sep-07, 15:09

Bokmärken med... Skaffa en dropbox är smidigt vid överföringen.

http://www.dropbox.com/

Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: 2012-jan-13, 08:40

Inlägg av Newbie » 2012-jan-13, 08:45

Hur går jag tillväga om jag vill rensa min dator och sedan formatera den då disk-enheten inte längre fungerar utan hela formateringen måste ske via usb-minne?

Användarvisningsbild
Jenkler
Inlägg: 27
Blev medlem: 2016-feb-03, 14:48
Kontakt:

Inlägg av Jenkler » 2016-feb-03, 15:09

Jag försöker ha så lite filer som möjligt på datorn för att istället ha allt viktigt på en NAS istället :)
Behöver du eller ditt företag professionell IT-support: Jenkler.se.

Skriv svar