Formatera och installera Windows 7 - Återställa datorn

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Formatera och installera Windows 7 - Återställa datorn

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 13:42

Att förbereda en dator och att installera Windows 7 är en enkel procedur som går ganska snabbt, beroende av vad man har för prestanda på sin dator. Formatering och installation tar mellan 20 - 45 minuter och sköter sig i stort helt själv.

Windows 7 kräver en hel del hårddiskutrymme. Man behöver cirka 15 - 20 Gb bara för grundinstallationen och därefter tillkommer löpande uppdateringar och det utrymme Windows behöver för virtuellt minne, papperskorg med mera. Det rekommenderas att partitionen man installerar Windows 7 på har minst 30 Gb för att slippa full hårddisk inom en kort tid.

Windows 7 måste installeras på en egen partition och kan inte dela samma partition med andra operativsystem.

32 bitar eller 64 bitars version


Windows 7 har två olika versioner, dels en 32 bitars version vilket rekommenderas om man har mindre än 2 Gb ramminne och inte använder datorn för komplicerade processer. Har man minst 2 Gb ramminne så kan man installera 64 bitars version som är snabbare och kraftfullare.
 • Starta installationen
  Stoppa in skivan med Windows 7 i Dvd:n och starta om datorn. När datorn frågar om man vill starta från skivan så accepterar man detta genom att trycka på valfri tangent.
 • Partionera och formatera hårddisken
  När man har startat upp installationen bör man partionera den så att man har minst 30 Gb på den partition som man ska installera Windows 7. Formatera hårddisken och ange NTSF som filsystem.
 • Installationen påbörjas
  När formateringen är klar kommer installationsprogrammet att kopiera över alla filer till hårddisken och därefter starta om datorn. Efter att datorn startat om startar installationen av Windows 7 automatiskt.
 • Ange uppgifter
  Efter att installationen är avslutad kommer man att få ange uppgifter. Först behöver man ange vilket språk och vilken layout man vill ha för tangentbordet. Därefter anger man vilken tidszon man befinner sig i och kontrollerar att angivet datum och klockslag är korrekta.

  Därefter ber Windows om att man ska skapa ett konto, användarnamn och lösenord, och ange ett datornamn.

  Sedan kommer Windows att be om produktnyckeln. Denna nyckel finns angivet på Dvd-skivan eller på licensavtalet. Man kan välja att gå vidare utan att ange produktnyckel och man kan då använda Windows 7 i 30 dagar innan man behöver ange produktnyckeln annars slutar Windows 7 att fungera.

  Sedan följer inställningar för bland annat hur man ska hantera Windows Update och här väljer man rekommenderade inställningar.

  Till sist kommer installationsprogrammet gå igenom nätverksinställningarna och fråga vilken typ av nätverk man vill använda. Om man väljer hemmanätverk kommer man få frågan om man vill dela filer med andra datorer i nätverket.
 • Installation klar
  Nu gör Windows 7 de sista inställningarna och sparar konfigurationsfiler. Därefter sker en omstart och man får därefter logga in i Windows. Installationen är klar.

  Innan man gör någonting annat nu behöver man uppdatera Windows med de senaste filerna. Detta sker med automatik från Windows Update. Starta Windows Update genom att gå in på kontrollpanelen och välj Säkerhet och system. I listan finns Windows Update, starta programmet och följ anvisningarna.
 • Efter installation
  När Windows har uppdaterats med de senaste filerna så är datorn klar att användas. Det rekommenderas att man innan man installerar nya program eller använder Internet installerar ett antivirusprogram. Du kan hitta fria versioner av antivirusprogram på antingen http://www.lavasoft.com eller http://www.Nod32.se.