Guide för köp av grafikkort

Ämnen som inte passar in i forumen ovan.
toxicstone
Inlägg: 170
Blev medlem: 2009-jan-11, 09:44

Guide för köp av grafikkort

Inlägg av toxicstone » 2009-feb-26, 18:27

Få datordelar gör så mycket för din dators prestanda som ett grafikkort. En dator kan vara hur snabb som helst – ha en processor med fyra kärnor, flera gigabyte internminne och en hårddisk som snurrar i 10 000 varv per minut. Ändå hackar grafiken. Så länge burken inte har ett bra grafikkort kan du inte spela spel. Så är det.

Den stora frågan är förstås vilket grafikkort du ska köpa. I dag finns det två tillverkare av grafikkort: Nvidia, som gör Geforce-kretsen, och ATI som gör, just det, ATI-kretsen.

ATI:s och Nvidias kretsar sitter i sin tur på mängder av olika företags grafikkort. Till exempel Asus, som både har ATI och Nvidia-kort, Gigabyte, Matrox och MSI.

I och med att det sitter identiska kretsar på korten är det väldigt lite som skiljer dem emellan. En del tillverkare kan ha ett kort som är aningen överklockat, men skillnaderna är små mellan tillverkarna, likaså priserna.

Kolla dina kortplatser
När du ska köpa grafikkort finns det några frågor du bör ställa dig. Den viktigaste är vilken typ av kortplats du har i datorn. Är din dator äldre än tre år är risken stor att du inte har en pci express-kortplats, utan en så kallad agp-kortplats.

Har du den senare kommer urvalet att begränsas avsevärt, i varje fall om du är ute efter ett nytt kort. Agp har mindre bandbredd än pci-express, vilket innebär att det inte går att föra över lika stora mängder data som pci-express kan.

Nästa fråga du bör ställa dig är vilken typ av spel du gillar. För några år sedan krävdes de vassaste grafikkorten när du skulle spela förstapersonsspel, typ Quake, medan strategi-spel inte behövde mycket grafikminne. Det har helt och hållet förändrats. Ett modernt strategispel kräver nästan lika mycket av grafikkortet som de värsta actionspelen.

Spelar du däremot äldre spel, som har tre år eller mer på nacken, behöver du inte investera i det dyraste.

Det finns även andra parametrar som kan begränsa dig. Ett modernt grafikkort i värstingklassen slukar ström. Mycket ström. Det är inte alls omöjligt att du behöver byta ut nätaggregatet i din dator till ett med högre watt-styrka. Andra fördelar med nya kort är att de har stöd för hdcp-kryptering. Bygger du en mediecenter-dator som du kopplar till tv:n kommer grafikkortet att kunna spela upp krypterat, högupplöst material.

Just nu är det faktiskt fyndläge på grafikkort. Anledningen är att en helt ny generation av grafikkort har kommit. Dessa har stöd för Directx 10, ett bibliotek med uppsättningar för hur spelens grafik ska hanteras. Det innebär att många snabba
grafikkort, som inte har stöd för Directx 10, kommer att få rejäla prissänkningar.

Klipp efter sommaren
Vet du med dig att du inte är ute efter det senaste kan du göra ett klipp efter sommaren. Men glöm inte att om du vill spela ett spel med stöd för Directx 10 kommer spelet att se lite sämre ut. Det är smällen du får ta.